לקבלת הצעה אטרקטיבית, מלא את פרטיך

רכב היברידי או רכב חשמלי – כל מה שצריך לדעת

 

באדג'ט דף הבית > מכירת רכב > כתבות מכירת רכב רכב היברידי או רכב חשמלי – כל מה שצריך לדעת

העולם הולך לכיוון רכבים חשמליים, זה כבר ברור למדי בעולם אבל בישראל הדברים עדיין אינם כל כך פשוטים. בין משבר האקלים וההתחממות הגלובלית, מחירי הבנזין מרקיעי השחקים, עלויות ומיסוי מטורפים במדינה שיוקר המחייה הוא לחם עבורה – כל הנחה והקלה יכולים לעזור, ואחת האפשרויות היא מעבר לרכב היברידי או חשמלי. מעבר לרכב חשמלי מהווה שינוי באורח החיים התעבורתי – ודורש התארגנות מראש, ורכב היברידי אמנם חוסך בעלויות הבנזין אבל יקר יותר לקנייה. מה בעצם עומד מאחורי המושגים "רכב היברידי" ו"רכב חשמלי" ומה זו החיה הזו שנקראת "רכב היברידי נטען" – בואו נפשיל שרוולים ונתחיל להסביר מה כל אחד מהם אומר, מה היתרונות והחסרונות בכל אחת מהבחירות ולמה צריך לשים לב.
 
טויוטה יאריס היברדית

 

רכב היברידי, רכב חשמלי – איך הכל התחיל?

אם מסתכלים על ההיסטוריה והתפתחות כלי הרכב ייתכן ותופתעו לגלות כי בתחילת דרכם כלי רכב לא היו בהכרח מבוססי בנזין. בתחילה היו רכבים מונעים בקיטור, חשמל או בנזין ודווקא הרכבים החשמליים היו אלו ששלטו בשוק. בשלב כלשהו פורד הוציאו את מודל T – כלי רכב, מבוסס בנזין, שמחירו אפשר גם לאנשים ממעמד הפועלים לרכוש ולהפוך להיות בעלים של רכב. מחיר המודל הזול בשילוב לובי חזק של תאגידי הבנזין קברו למעשה את הרכבים החשמליים שכבר אז היו עדיפים למשך כמעט מאה שנים.

עד לפני מספר שנים רב הרכבים המסחריים היו מבוססים על נפט ותוצריו (בנזין, סולר). המנועים היו מנועים שהונעו על ידי הבערת הבנזין שיצרה הדף להנעת הרכב, וגם לא מעט רעש וזיהום סביבתיים. לפני מספר שנים מדינות רבות הבחינו כי מרכזי הערים היו נגועים בזיהום אוויר קשה כתוצאה מאותם רכבים והתחילו להקשות על רכבים להכנס למרכזי הערים הגדולות – הגבלת כניסה, אגרות, עמלות, קנסות ועוד. במקביל, תעשיית הרכבים קיבלה זריקת עידוד ממשלות רבות להתחיל ולפתח רכבים חליפיים מזהמים פחות. בין המדינות שנקטו צעדים בכיוון אולי הבולטת שבהם הייתה סין שחייבה את מפעלי הרכב שלה לייצר רכבים חשמליים ועודדה את התושבים לעבור אליהם. במקביל, בארה"ב קם איילון מאסק עם חזון לקו רכבים חשמליים, ובשאיפה אוטונומיים בסופו של דבר שמצדו גם הוא קידם את הרכבים החשמליים מאד.

חברות הרכב המסורתיות נלחמו אבל בקרב הזה הן הפסידו. ההתחממות הגלובלית שכלי הרכב המזהמים אחראיים לכ-30% מהגורמים לה גרמה להם לנסות ולמצוא פתרונות נוספים, אולי אפשר לקרוא להן דרכי אמצע – לא שינוי מאד משמעותי, אבל בכל זאת ירידה חדה בזיהום ובעלויות.

רכב חשמלי, רכב היברידי – מה זה בעצם?

אם רכב בנזין מונע על ידי הבערת הבנזין, רכב חשמלי מונע על ידי סוללה, בדומה לטלפון סלולרי. ככל שנוסעים, יותר מהבנזין שנאגר ברכב נשרף ואחת למספר ק"מ יש לעצור ולמלא את מיכל הדלק כדי להמשיך לנסוע. בדומה, ככל שנוסעים הסוללה מתרוקנת ואחת למספר ק"מ יש לעצור ולטעון את הסוללה בחשמל כדי שהרכב ימשיך לנסוע.
הבעיה – אחרי מאה שנים הכבישים בעולם מרושתים היטב בתחנות דלק בהן ניתן לתדלק אולם היה צריך להקים תשתית של עמדות טעינה שיאפשרו לטעון את סוללות הרכבים. בעיה זו מחריפה לנוכח העובדה שבעוד שתדלוק רכב בבנזין לוקח מספר דקות, טעינת סוללה יכולה להימשך זמן רב יותר – כל דבר בין חצי שעה ללילה שלם.

כך קם פתרון ביניים – רכב היברידי. ברכב היברידי יש שני מנועים, מנוע בנזין ומנוע חשמלי (קטן). המנוע החשמלי נטען בשני אופנים – באמצעות הבלמים (בלימה רגנרטיבית) ובאמצעות מנוע הבנזין. קיום שני המנועים אפשר להעביר חלק מנסועה אל המנוע החשמלי ולמעשה לצמצם את צריכת הדלק. במקביל – כיוון שאין צורך לטעון את הסוללה ישירות משקע חשמלי או עמדת טעינה – אין למעשה השפעה של קיום או אי קיום תשתיות טעינה מתאימות.

פתרון ביניים נוסף הוא רכב היברידי נטען – גם כאן יש ברכב שני מנועים, בנזין וחשמלי (מעט גדול יותר) אך כאן כבר ישנה גם אפשרות להטעין את סוללת הרכב ישירות, ללא קשר למנוע הבנזין והרכב יכול לנסוע רק על הסוללה כמה עשרות ק"מ בודדים לרב.

רכב חשמלי בעולם הוא דבר מאד נפוץ. מרבית הרכבים בנורבגיה למשל הם חשמליים. ברכב חשמלי אין כלל מנוע בעירה אלא סוללה בלבד – מה שאומר הרבה פחות חלקים נעים והרבה פחות שחיקה. אין בעירה – ולכן גם אין זיהום וטעינה חשמלית זולה בהרבה מתדלוק בבנזין. למעשה, לאותו מספר ק"מ, עלות טעינה תעלה פי 4 או 5 זול יותר מאשר תדלוק בבנזין. להשוואה, רכב היברידי יחסוך לכם כ-40% מצריכת הדלק, היברידי נטען – כ-60%.

יונדאי טוסון

טווח וטעינה ברכב חשמלי

רכב חשמלי היום מתהדר בכמה מאות ק"מ בתדלוק בודד. לרב, רכבים חשמליים ממוצעים וקטנים הם בעלי טווח רשמי של כ-400 ק"מ ובפועל הם אינם יורדים מ-200 ק"מ, ויותר. רכבי יוקרה מגיעים לטווחים ארוכים בהרבה של 500 ו-600 ק"מ בטעינה בודדת. עוד נקודה למחשבה – פקקים. רכבי בנזין שורפים יותר דלק בעמידה בפקקים מאשר בנסיעה בכבישים בין עירוניים. המצב של רכבים חשמליים הוא הפוך – רכב חשמלי נטען בפקקים כיוון שכל פעם שמשתמשים בבלימה רגנרטיבית – הדבר מטעין את הסוללה. רכב חשמלי בעיר פקוקה – טווח הנסיעה שלו יגדל ולא יקטן כמו ברכבי בנזין. ומה לגבי רכב היברידי – הוא יחסוך יותר דלק בפקקים, אבל עדיין ישתמש בלא מעט דלק, במיוחד עבור נהגים עצבניים.

הרעיון מאחורי טעינת רכב חשמלי היא שהבעלים אמור לחבר את הרכב לעמדת טעינה ביתית בלילה, ולקום בבוקר לרכב טעון, ממש כמו טלפון סלולרי. בשביל לעשות את זה צריך גישה לחניה פרטית שבה ניתן להתקין עמדת טעינה פרטית. אם יש לכם גישה לאפשרות זו – רכב חשמלי מהווה מהפך של ממש וחוסך את כל הנסיעות לתחנות הדלק. אם אתם שייכים ל-70% מתושבי ישראל שאין להם חניה רשומה בטאבו או שהחנייה היא בבית משותף, הדברים מסתבכים. יש לבדוק אפשרות התקנה עם ועד הבית בבתים משותפים ואם אין חניה כלל לבדוק אפשרות טעינה בעמדות טעינה ציבוריות, יקרות יותר, שאינן תמיד זמינות. אפשרות נוספות היא בחירה בעמדות טעינה מהירה – כאלו בהן תוכלו לטעון את הרכב במשך כחצי שעה ולא ידרשו לכך 6-8 שעות, אבל אז מחיר הטעינה מתייקר ושוב יש צורך במציאת עמדת טעינה מהירה זמינה, פנויה ותקינה. רשת עמדות הטעינה הציבוריות בארץ מתרחב בעצלתיים אולם לפני רכישת רכב חשמלי יש לבדוק את הזמינות באזורכם.

עלויות

רכב היברידי יקר יותר לרכישה מרכב בנזין, רכב חשמלי יקר אף יותר בגלל מחירי הסוללה הגבוהים. מצד שני המיסים על קניית רכב חשמלי נמוכים בהרבה – 10% לעומת 83% לרכבי בנזין כך שהפרשי המחיר בין רכב חשמלי לרכב אחר אינם מאד גבוהים נכון להיום. מצד שני, אין ספק כי תחזוקת רכב חשמלי זולה בהרבה מתחזוקת רכב בנזין – לא רק בנושא הטעינה אלא גם בנושא המוסכים. רכב חשמלי עובר בלאי איטי בהרבה כך שלא כל החברות אפילו דורשות טיפול שנתי, ואלו שכן מסתפקות בטיפול מאד מצומצם, שלעתים ניתן לבצע אף בחנייה הביתית – של החלפת נוזלים שונים כמו במערכת הקירור. רישיון רכב חשמלי זול לעומת רכבי בנזין והיברידיים ועלות הביטוח לשני סוגי הרכבים – דומה.

יתרונות וחסרונות לרכב היברידי ורכב חשמלי

 

  • יתרונות היברידי: אין דורש גישה לעמדת טעינה, חוסך כ-40% מצריכת הדלק
  • חסרונות היברידי: יקר יותר מרכב בנזין, דורש תחזוקה של שני סוגי המנועים, גם החשמלי וגם בנזין
  • יתרונות חשמלי: אינו מזהם, זול לתחזוקה, מתקדם מבחינת מערכות בטיחות וחידושים טכנולוגיים, האחרונים – ניתנים לשדרוג ללא צורך בהגעה למוסך (כמו שמעדכנים מערכת הפעלה בטלפונים), נהיגה זריזה, אידיאלי לנהיגה בפקקים
  • חסרונות חשמלי: דורש גישה לעמדת טעינה רצוי פרטית, אחת ל – 10-12 שנים ייתכן צורך בהחלפת הסוללה בעלות גבוהה מאד של כמה עשרות אלפי שקלים, מחיר התחלתי יקר יותר.

 

לגלריית יונדאי טוסון עם דגמים היברידיים

לכתבות נוספות על רכבים היברידיים: